Над 3 300 се изследваха за ХИВ по морето 03.09 | 12:14

86-годишна жена е най-възрастният подложил се на изследване в лятната антиспин кампания

От Олга Андреева

По време на лятната кампания по Черноморието под надслов "Ваканция без риск” 3 371 души са консултирани и изследвани за ХИВ, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

11 общини и курорта обхвана кампанията "Ваканция без риск”. Най-много хора са консултирани и тествани за ХИВ във Варна – 2347 души. Там мобилните кабинети бяха разположени на възлови места като търговски центрове, плажната ивица и Морската градина.

Още 820 жители и туристи са консултирани и тествани за ХИВ в Бургас, Царево, Приморско, Созопол, Поморие, Несебър и Слънчев бряг. В курортите Балчик, Албена и Кранево се изследваха за СПИН 204 души.

Преминалите консултации и бързи тестове за ХИВ са предимно млади хора между 18-40 години, тъй като са имали сексуални контакти без презерватив.

Най-младият тестван е на 15 години във Варна, а най-възрастният – 86-годишна дама в Слънчев бряг.

По време на кампанията са раздадени близо 8 000 презервативи, 1 300 овлажнители и близо 3 600 здравно-образователни материали.

МЗ припомня, че всеки човек може да се изследва безплатно за ХИВ през цялата година. Това може да стане в някой от 19-те кабинета за анонимно и безплатно изследване (КАБКИС), които са разположени в цялата страна, както и в лабораториите на Регионалните здравни инспекции в 28-те областни града. Повече информация може да получите на телефон 0700 130 40.

Кампанията "Ваканция без риск” се организира от МЗ и Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

При реализирането на инициативата помогнаха черноморските общини и неправителствените организации "Областен ромски съюз” (Бургас), "Доза обич” (Бургас), "Здравна грижа за всеки” (Добрич), "SOS–Семейства в риск” (Варна), "За по-добро психично здраве” (Варна).

Водещи

Най-четени