Над 50 хиляди българи с глаукома 24.11 | 14:47

Болестта засяга 2 на сто от населението в света над 40-годишна възраст

От Кремена Бедерева

Между 50 и 70 хиляди българи страдат от глаукома, съобщи д-р Ботьо Ангелов, завеждащ Първо очно отделение в Александровска болница.

По данни, събирани през годините от различни европейски, включително и български офталмологични клиники, при 50 на сто от лекуваните от глаукома диагнозата е била поставена грешно, добави още д-р Ангелов.

Други 50 процента, които пък са били засегнати от глаукома, не са били диагностицирани и лекувани навреме, което е довело до ослепяването им, посочи той.

Лекарят съветва да не са чака във времето, тъй като болестта не може да се излекува или да се подобри състоянието на пациента без медикаментозно или хирургично лечение.

Глаукомата не се лекува, напомни д-р Ангелов. Болестта засяга 2 на сто от населението в света над 40-годишна възраст, като с увеличаване на възрастта процентът на засегнатите също се увеличава.

Заболяването засяга най-напред периферното, а по-късно и централното зрение и е на първо място сред причините за слепота, каза още той.

Научен симпозиум "Национална академия "Глаукома", ще се състои в столицата, в хотел "Форум" на 26 ноември, съобщава още БТА.

Най-четени