Над 6000 жени у нас са опитали ин витро 25.03 | 13:52

Разбит е митът, че мъжът не може да е виновен за безплодието

От Елена Кирилова

Над 6000 жени са преминали ин витро процедури благодарение на фонд "Ин витро”, заяви д-р Иван Лазаров, акушер-гинеколог в Първа АГ болница "Света София”, цитиран от агенция "Фокус”.

Според лекаря възпалителните заболявания на половите органи, дисфункцията на овулацията, запушването или дисфункцията на маточните тръби са сред най-честите признаци за безплодие. В списъка влизат още маточните фактори, аномалиите на маточната шийка и влагалищните фактори.

Лазаров твърди, че метаболитните и ендокринните фактори, които могат да са причина за безплодие са основно диабет, анемия, неправилно положение на половите органи, имунологични фактори, психогенни фактори и нарушения на функцията на щитовидната жлеза.

Ако след направените изследвания, се установят подобни проблеми, има няколко метода за лечение. На първо място са консервативни методи, които са предимно хормонални и противовъзпалителни. Оперативните методи пък включват конвенционални хирургични техники и асистирани техники.

Според Лазаров 2012 г. е била годината с най-малко раждания за последните 20 г.

При голяма част от мъжете стерилитетът се дължи на разширени вени на левия тестис. Този проблем е разрешим, но единствено по оперативен път. Сред другите, макар и по-редки причини, за стерилитета при мъжете, е стеснението на пикочния канал.

Всичко това показва, че митът, че мъжът не може да бъде виновен за безплодието отпада, отбелязва лекарят.

Той подчертава, че освен психогенните причини за импотенцията при мъжете, цигарите, алкохолът и липсата на спорт могат да се окажат важен фактор.

 

Водещи

Най-четени