Над милион българи ги мъчи алергия 29.10 | 12:37

От октомври до март е най-доброто време за консултация с алерголог, съветват специалистите

От Кремена Бедерева

Над 1 милион българи страдат от някаква алергия. Това обяви БТА д-р Тихомир Мустаков, алерголог от Клиниката по алергология и астма към Александровска болница.

По думите му алергията към полени (сенна хрема), която хората не взимат под особено внимание, води до развиването на други алергии, защото имунната система разпознава все повече алергени от околната среда - храни, лекарства и др.

В световен мащаб близо 500 милиона души страдат от алергичен ринит, а от астма - 300 милиона, като тенденцията е до 2025 г. броят на астматиците да достигне 400 милиона, каза алергологът от същата болница Мария Стаевска.

Най-честата причина за развиване на астма и алергичен ринит е алергията към домашните микрокърлежи - акарите. При 40 на сто от страдащите от сенна хрема се развива астма, допълни тя.

От октомври до март е най-доброто време за консултация с алерголог, единодушни са специалистите. Според тях най-добър контрол на състоянието се постига чрез прилагане на имунотерапия и колкото по-рано се приложи тя, толкова по-добър е ефектът от нея.

Такава терапия се извършва, ако медикаментите не са постигнали желания резултат, обясни д-р Мустаков.

Водещи

Най-четени