Надежда за болните от Алцхаймер – в Русия са напът да създадат ново лекарство 05.02 | 16:00

Клиничните изпитания на медикамента започват догодина

От Филипа Тодева

Учени от Далекоизточния федерален университет (ДВФУ) в Русия са разработили ново лекарство срещу болестта на Алцхаймер, съобщиха от висшето училище. Предвижда клиничните изпитания върху хора да започнат през 2016 година.

Според информация в руските медии, изследователите са успели да създадат уникално вещество, чието съдържание все още не е оповестено, но е известно, че подобни медикаменти се използват при лечение на сърдечно-съдови заболявания и за да предотвратят образуването на тромби.

Новото лекарство ще против образуването и на амилоидни плаки в главния мозък. Смята се, че именно натрупването на бета-амилоид е причина за възникването на Алцхаймер, а натрупването на плаките води до нарушения на паметта, концентрацията и други когнитивни способности.

Болестта на Алцхаймер е дегенеративна болест на мозъка, изразяваща се в постепенна загуба на паметта. Според статистиката, след диагностициране с болестта, обикновеният човек живее около седем години, а едва 3% от пациентите се успяват да живеят 15.

Водещи

Най-четени