Наистина ли прекаляваме със солта? 08.04 | 11:58
Ново изследване демонстрира, че по-голямата част от света консумира горе-долу толкова натрий, колкото е необходимо
Понастоящем няма солидни научни сведения за необходимостта от намаляване на количеството сол в диетата. Нещо повече, предприемането на една подобна стъпка може да доведе до влошаване на здравето, коментират авторите на ново изследване, публикувано в American Journal of Hypertension.
Въпреки че лекарите масово препоръчват нисък прием на сол като основна мярка за борба със сърдечносъдовите заболявания, настоящите нива на консумация вероятно са оптимални и всеки опит за промяна може да стане причина за възникването на здравословни проблеми.
Новото изследване анализира данни от 25 предишни проучвания в опит да установи връзката между различните нива на сол в диетата и случаите на обща смъртност и сърдечносъдови заболявания (ССЗ). Оказва се, че рискът от смъртност и ССЗ е значително по-нисък при онези представители на световното население, които попадат в най-масовата група с т.нар. обичаен прием на сол.
Това е приемът между 2645 и 4945 милиграма натрий дневно, което е между 1,8 и 3,3 пъти повече от препоръчваните понастоящем като оптимални нива (1500 мг). Изразено в количества сол, това са между 6,8 и 12,5 грама или между 1 и 2 чаени лъжици с връх. Въпросните нива се асоциират с най-добро сърдечносъдово здраве и не се свързват с промяна в стандартната обща смъртност.
Всяко слизане под или качване над тях, от друга страна, се свързва със завишаване на общата смъртност и ССЗ, като рисковете, свързани с по-висок прием са по-големи от рисковете, свързани с по-нисък прием. С други думи, ако ще се отклонявате от стандартната консумация на сол, от здравословна гледна точка е по-добре е да ядете по-малко, отколкото повече сол.
Разбира се, трябва да се има предвид, че тези данни не могат да установят категорична каузална (причинно-следствена) връзка между нивата на сол в менюто и здравословното състояние, но са ценна изходна точка за провеждането на бъдещи експерименти и формирането на конкретни медицински препоръки.
Засега е ясно, че по-високата консумация на натрий от здрави хора сама по себе си не може да стане причина за високо кръвно, но при хора, вече имащи проблеми с кръвното, нерядко оказва негативен ефект.
Някои лекари и диетолози акцентират, че фокусирането единствено върху натрия е погрешно и неговите нива винаги трябва да се разглеждат в комбинация с нивата на калий. Ако последните са твърде ниски, пациентът може да има проблеми с кръвното дори и при нормална консумация на натрий.
Водещи
-
Главчев поиска мандат от парламента да подпише 10-годишно споразумение с Украйна
Реакциите от партиите
18.12 | 17:59
-
Малко над 4600 пенсионери получават пенсия, ограничена до "тавана" от 3400 лева
Средният действителен размер на пенсията им е малко под 4048 лева и те биха я получавали, ако...
18.12 | 17:20
-
От Лапландия до Ямбол със Су-25
В навечерието на коледните празници авиобаза "Безмер" край Ямбол се превърна в сцена на...
18.12 | 17:00
-
Покрай текстовете за Правилника на парламента, депутатите си гласуваха и стабилна зимна ваканция
Народните представители решиха да почиват от 23 декември до 10 януари включително.
18.12 | 16:20
Най-четени
-
Асен Василев коментира бюджета на служебното правителство за 2025 г.
Василев обвини служебния премиер Димитър Главчев, че негов подпис от 22 ноември е ощетил...
18.12 | 14:40
-
Лидерът на ДПС - Ново начало заяви категорична позиция в кулоарите на парламента
"Няма да участвам в такова правителство. Аз с крадци, пудели и контрабандисти няма да участвам...
18.12 | 10:40