Най-добрият приятел на българина се оказа алкохолът 13.05 | 10:16

7 на сто от нашенците са неразделни с чашката

От iNews.bg

Най-добрият приятел на българина са оказа не кучето, a алкохолът. Според последните данни на Световната здравна организация (СЗО) сериозна част от населението у нас е неразделен другар с чашката. Според данните около 7% от сънародниците ни или над половин милион са пристрастени към чашката. 

Любовта към алкохола повишава сериозно смъртността сред хората в активна възраст. Близо 30 на сто от мъжете са заболели от цироза на черния дроб през 2013 г. вследствие на сериозната употреба на напитки, което е довело до смъртта им. При жените този процент е значително по-нисък – около 7%.

Така очаквано поставя страната ни сред първите при страните с високо ниво на загубени години сред жителите на България. 

Загиналите в катастрофи вследствие на прекаляване с алкохола при мъжете са 18%, жертвите сред жените са близо 6 на сто. Пострадалите при пътни произшествия след пийване представители на силния пол са близо 26 на сто, а нежната част от българките, ранени при такива обстоятелства, е над 7%. 

Нараняванията заради среща с чашката са още по-стряскащи. Пострадалите поради тази причина представители на силния пол са близо 75 на сто, а при жените нивото стига близо до 60%. 

След тази статистика никак не е чудно, че броят на тоталните въздържатели у нас никак не е висок. През 2010 г. малко под 8 на сто от мъжете никога не са близвали алкохол. 21% от нежния пол през целия си живот са избягвали употребата на такива течности. Бившите алкохолици сред мъжете, които вече не посягат към чашката, са над 18%, а при жените този процент е над 17 на сто.   

Тежкото пиянство, което логично се смята за най-тежкото състояние сред пиячите, е често срещано явление сред една трета от нашенците. Българите също така не си играят на дребно с леки питиета и основно са консумирали твърд алкохол, като през 2010 г. той представлява 44 на сто от общото количество консумирани питиета. Любовта към бирата не отстъпва, като пивото е 39 на сто от всички литри, изпити от нашенците. Виното е на трето място със 17 на сто. 

Мъжете у нас са по-големи пиячи, като те са три пъти повече от жените, влюбени в чашката. 

Все пак България не е сред страните рекордьори по брой на пиячите в Европа, като вероятно това се дължи на включените в класацията Русия, Беларус и Украйна, които се смятат за шампиони по вдигането на чашката. 

Пиенето се явява сериозен проблем в световен мащаб, като то се оказва убиецът на 3,3 млн. души в рамките на година. 

Водещи

Най-четени