Най-рисковата професия за простатата е... само за мъже 31.10 | 21:27

Вижте коя е тя

От Гергана Златкова

Камионджиите са с повишен риск от агресивен рак на простатата, сочат резултатите от проучване, цитирани от ЮПИ. Учени от Американския национален онкологичен институт, Института за обществено здравеопазване към Държавния университет на Луизиана, университета на Северна Каролина в Чапъл хил и онкологичния институт "Розуел Парк" в Бъфало, щата Ню Йорк, изследвали медицински данни за 2132-ма мъже.

Участниците в проучването имали две професии през живота си и трябвало да посочат онази от тях, която са упражнявали, когато им била поставена диагноза. Резултатите показали, че мъжете, които прекарвали повече време в шофиране на камиони в сравнение с всяко друго занимание, са с близо 4 пъти по-висок риск от агресивен рак на простатата. 

Учените предполагат, че камионджиите са с повишен риск от рак на простатата, тъй като предишни изследвания разкрили, че мъжете, които управляват тежки возила и изпитват ефекта от вибрации по цялото си тяло, са с по-голям риск от агресивен рак на простатата.

Увеличеният риск за камионджиите може да се дължи на простатит - възпаление на простатната жлеза, което може да е свързано с развитие на рак на простатата, или на вибрации, които да доведат до увеличено производство на тестостерон в организма.

Увеличеното производство на тестостерон у мъжете повишава риска от рак на простатата, отбелязаха учените.  Резултатите от проучването бяха представени на международна конференция на Американското дружество за онкологични изследвания в Нешънъл харбър, Мериленд.

Най-четени