Наказание, ако нападнеш лекар 26.04 | 14:20

В новия НК ще има текстове, които да уреждат специална защита за екипите от Спешна помощ

От Кремена Бедерева

Отново заявявам моята амбиция, споделена и от министъра на правосъдието Диана Ковачева, в проекта на нов Наказателен кодекс да има текстове за специална защита на лекарските екипи, работещи в спешните приемни отделения, в Центровете за Спешна помощ и техните филиали в цялата страна.

Това заяви в Народното събрание министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Тя подчерта, че тези лекари и персоналът работят в постоянен стрес, съобщават от пресцентъра на здравното заведение.

Повод за последните инциденти в Спешните отделения за саморазправя с лекари.

Вчера вечерта (25 април) в областната болница в Благоевград е била приета жена с оплаквания от задушаване и болки в сърдечната област. Дежурните лекари в болницата са предприели всички възможни действия, за да спасят жената, но тя е починала.

"Причината не е в адекватността и бързата намеса на лекарските екипи, става дума за нещастен летален изход”, обясни министър Атанасова. След като жената е починала, нейни близки и роднини са направили опити за саморазправа с лекарския екип.

Благодарение на бързата намеса на полицията, подобна саморазправа не е допусната.

Здравният министър заяви категорично, че подобни действия са недопустими и с поправките в Наказателния кодекс ще бъдат строго санкционирани.

Водещи