Намаляват интравенозните наркомани, болни от ХИВ/СПИН 27.06 | 07:00

За последните четири години броят им е намалял близо три пъти

От Лазар Тодоров

В периода 2009-2013 година близо три пъти е намалял броят на интравенозните наркомани, болни от ХИВ/СПИН. Това заяви д-р Тонка Върлева, ръководител на програмата "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН".

През 2009 година инжекционно употребяващите наркотици, заразени с ХИВ, са намалели от 45% до 15%. Д-р Върлева заяви, че това е резултат от увеличаване на услугите, предоставени на нуждаещите се от неправителствените организации, работещи "на терен".

В 10 града работят 10 неправителствени организации с 8 мобилни кабинета. В 9 общини са изработени стратегии за превенция на ХИВ/СПИН, като в някои от тях има и общинско съфинансиране на дейността на организациите.

Основните проблеми за неправителствените организации към този момент са свързани с финансирането. До сега програмата се финансираше от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, но през следващата година, той няма да отпуска средства, допълни БТА.

От Националния център по наркомании е внесен доклад в Министерството на здравеопазването относно финансирането на дейността по превенция на ХИВ/СПИН сред употребяващите наркотици и други рискови групи, каза Елмира Нешева, старши експерт в отдел "Превенция и намаляване на вредите" към центъра.

Водещи

Най-четени