Намериха главния виновник за депресията 18.10 | 13:48

Учени разкриха защо някои събития се приемат по-тежко от едни хора, отколкото от други – всичко е в гените

От Нели Минчева

Ген, участващ в поддържането на мозъчното здраве, бе идентифициран като „главен виновник“ за поява на депресия, съобщава британският Daily Telegraph.

Екип от Йейлския университет е установил, че ген, кръстен МКР-1, е два пъти по-активен у депресирани хора, отколкото у хора с добро психично здраве.

Когато е активиран, генът изглежда блокира молекулярни пътища, които са важни за оцеляването и функционирането на неврони в мозъка. Невроните са използвани за трансфер и обработка на информация в мозъка чрез обработване на електрически и химични сигнали.

Ръководителят на изследването проф. Роналд Дюмън казва, че получените резултати са впечатляващи. Този ген е първопричина за аномалии, свързани с депресия, пояснява той.

Учените идентифицирали гена, след като анализирали проби от мозъчни тъкани от 21 починали пациенти, на които била поставена диагноза депресия. Тези проби били сравнени с други от 18 души, които не били засегнати от депресия. Оказало се, че МКР-1 е два пъти по-активен в мозъка на депресираните.

Експерти са на мнение, че сложни физиологични процеси са замесени в клиничната депресия. Това обяснява защо сегашните терапии не са ефикасни за 40 на сто от депресираните хора.

Екипът на проф. Дюмън констатирал, че когато МКР-1 е дезактивиран у мишки, те стават резистентни към стреса. Когато обаче генът е активиран, гризачите показват симптоми на депресия.

МКР-1 предоставя потенциална мишена за разработване на нов клас лекарства срещу депресия, смятат учените.

Водещи

Най-четени