Наркотиците не са тема табу – над половин милион българи са ги опитвали поне веднъж 18.06 | 22:00

Най-подвластни на изкушението да опитат „нещо ново“ се оказват младите хора между 15 и 34 г.

От Цанка Донкова

Наркотиците не са тема табу за българите. Над половин милион наши сънародници са опитвали поне веднъж в живота си под една или друга форма наркотични вещества. Това става ясно от проекта за Национална стратегия за борба с наркотиците до 2018 г. на здравното министерство (МЗ), съобщава в. "Стандарт".

Статистиката сочи още, че само за последния месец около 180 000 души са опитвали наркотик. Най-подвластни на изкушението да опитат "нещо ново" се оказват младите хора между 15 и 34 г. Те представляват около 80-83% от всички, които поне веднъж в живота си са употребили някакъв наркотик. Процентът на студентите и учениците от 9-и до 12-и клас, който също поне веднъж в живота си са пробвали е между 36 и 39 .

Според наблюденията на здравните експерти нараства употребата на нови психоактивни вещества или т.нар. дизайнерски наркотици. Около 25 000 души са ги пробвали.

Хероинът обаче е най-опасният наркотик у нас. Зависимите към него са между 23 050 и 42 920 души. През 2010-2013 г. броят им постепенно намалява. За сметка на това се увеличават хората, които имат проблеми със синтетични стимуланти (най-вече амфетамин). Те са около 5000. Употребата на кокаин и марихуана също се увеличава.

Все пак най-масово у нас се използва канабисът. Наблюдава се тенденция и за нарастване на едновременна употреба на няколко наркотика, включително метадон хидрохлорид. Над 67% от инжекционно зависимите наркомани са употребявали метадон хидрохлорид в последната година. Комбинирането му с други наркотици и лекарства създава опасност за предозиране и летален изход.

От здравното ведомство отчитат още, че основен проблем у нас продължава да е поддържащото лечение с агонисти и парциални антагонисти и психосоциална рехабилитация Тези дейности се предоставят едва на 16% от проблемно употребяващите наркотици, като едва при 5% те се дават безплатно.

В стратегията са заложени 24 млн. лева, с които да се повиши предоставянето на подобни услуги. За лечение и психосоциална рехабилитация в момента се осъществява в 11 държавни психиатрични болници, 7 центрове за психично здраве, 3 психиатрични отделения към многопрофилните болници за активно лечение и 3 психиатрични клиники към университетските болници. Местата за лечение на абстинентно състояние, както и тези за лечение на интоксикация в токсикологичните отделения, общо в страната са 544. В страната функционират и 10 програми за психосоциална рехабилитация.

Идеята на здравното министерство е мрежата от лечебни заведения да се увеличи, като от 940 през 2014 г. да достигне 2650 безплатни места през 2018 г. Също така да увеличат бройките в програмите тип "терапевтична общност" - от 100 до 500. При програмите от нерезидентен тип пък се планира местата от 100 да станат 600.

Водещи

Най-четени