Народни методи за борба с гъбички под ноктите 25.05 | 14:00

Вместо да се обръщате непосредствено към фармацевтични продукти, има и народни методи, които могат да помогнат в борбата с тях

От iNews.bg

Гъбичките под ноктите са разпространено заболяване, което може да предизвика дискомфорт и неприятности. Вместо да се обръщате непосредствено към фармацевтични продукти, има и народни методи, които могат да помогнат в борбата с гъбичките под ноктите. В тази статия ще ви представим някои от тези методи, които са популярни и се използват от хора в различни култури.

Ябълков оцет:
Ябълковият оцет е известен с антимикробните и антифунгални си свойства. Смесете равни количества ябълков оцет и топла вода в подходяща купа. Поставете засегнатите нокти в разтвора за около 15-20 минути два пъти на ден. След това изсушете добре ноктите. Повтаряйте процедурата всеки ден, докато видите подобрение.

Чесън:
Чесънът също има антифунгални свойства и може да бъде полезен в борбата с гъбичките под ноктите. Измийте и наситнете няколко скилидки чесън в зехтин. Нанесете сместа върху засегнатите нокти и ги покрийте с пластмасови ръкавички или чорапи. Оставете да действа през нощта и измийте на сутринта. Повтаряйте този процес всеки ден до изчезването на гъбичката.

Сода бикарбонат:
Сода бикарбонатът е известен с антисептичните си свойства и може да помогне в борбата с гъбички. Смесете 1 чаена лъжичка сода бикарбонат с достатъчно количество вода, за да се получи паста. Нанесете пастата върху засегнатите нокти и ги покрийте с пластмасов филм. Оставете да действа около 10-15 минути и измийте добре. Използвайте този метод два пъти на ден, докато заболяването изчезне.

Чаено дърво:
Чаено дърво е известно с антимикробните си свойства и може да помогне в борбата с гъбички под ноктите. Нанесете няколко капки чайно дърво масло върху засегнатите нокти и ги масажирайте нежно. Оставете маслото да изсъхне напълно преди да сложите чорапи или обувки. Повтаряйте процедурата два пъти на ден, докато заболяването изчезне.

Сол:
Топла солена вана е един от най-простите и ефективни начини за справяне с гъбички под ноктите. Разтворете 1-2 супени лъжици сол в топла вода и потопете засегнатите нокти в разтвора за около 15-20 минути. Изсушете добре ноктите след това. Повтаряйте процедурата ежедневно, докато заболяването изчезне.

Гореспоменатите народни методи представляват алтернатива за справяне с гъбички под ноктите. Въпреки че могат да бъдат полезни, е важно да се има предвид, че резултатите могат да варират от човек на човек. Ако симптомите не се подобрят или се влошат, е препоръчително да се консултирате с лекар или дерматолог за по-нататъшна диагностика и лечение.

Водещи

Най-четени