Нарцисите борят депресията 25.06 | 10:51

Има надежда за създаването на медикаменти, помагащи за лечението на мозъка

От Елена Кирилова

Цветята се оказват нещо повече от прекрасни растения, които да отглеждаме, подаряваме или използваме за украса. Ново изследване показва, че нарцисите са ключът към лечението на депресия, тъй като като имат свойството да развеселяват.

Според учените от Университета в Копенхаген това откритие може да помогне за лечението на заболявания на мозъка, съобщава в. Telegraph.

Резултатите от Изследването разкриват, че съединенията от Crinum и Crytanthus, видове южноафрикански кокичета и нарциси, са способни да преминат кръвно-мозъчната бариера, която поддържа мозъка изолиран.

Учените твърдят, че тя е основен проблем при лечението на мозъчни заболявания, включително депресия. Девет от всеки десет съединения не могат да проникнат в мозъка и съответно не могат да помогнат на пациентите.

Според проф. Бирген Броудън съединенията от южноафриканските цветя са в състояние да преминат тази бариера. Изследванията, направени от екипа учени, са обещаващи, но предстои да бъдат тествани допълнително. Едва по-късно ще може да се мисли в дългосрочен план и да се разработят лекарства.

По думите на Броудън най-голямото предизвикателство в медицинското лечение на заболяванията на мозъка, е, че лекарствата не могат да преминат кръвно-мозъчната бариера. Оказва, че кръвоносните съдове са непроницаеми за повечето съединения, тъй като протеините изпомпват изключително бързо медикамента от клетките.

Ето защо е истинско предизвикателство да бъде намерено вещество, което да устои на тази преграда.

Водещи

Най-четени