Населението на Земята тежи 287 млн. тона 19.06 | 13:07

Наднорменото тегло на населението се отразява като още 1 млрд. души

От Вероника Стойновска

Наднорменото тегло на населението по цял свят би могло да им същото въздействие върху Земята, както допълнителни 1 милиард души. Това коментират изследователи, цитирани от ВВС.

Анализирани са данните за цялия свят и те показват, че най-голямо е влиянието на населението в Северна Америка, въпреки че там живеят само 6% от населението на Земята, но пък за сметка на това 1/3 имат проблеми с теглото си.

Изследоването е на лондонското Училище по хигиена и тропическа медицина. В своя доклад учените уточняват, че изчисленото тегло на населението в света се равнява на 287 млн. тона. Според тях 15 милиона тона от тази маса се дължи на хората с наднормено тегло, а 3,5 млн. - от хората със затлъстяване.

Според учените и данни от доклади на Световната здравна организация (СЗО), средното тегло на един човек е 62 кг. Проблемът е, че има много голяма разлика в средните килограми за отделните страни и континенти. 

Например в Северна Америка средното тегло е 80,7 кг, докато в Азия е 57,7 кг. В Азия се намира 61% от населението на планетата, но представлява едва 13% от тежестта му.

Водещи

Най-четени