Наши лекари спасиха крайниците на възрастна жена 06.08 | 12:04

Приложиха й нестандартно оперативно лечение в „Св. Екатерина“

От Филипа Тодева

Чрез нестандартно оперативно лечение лекари от болница "Св. Екатерина" в София спасиха крайниците на 72-годишната жена, съобщиха от лечебното заведение.

Тя постъпила в увредено общо състояние в клиниката по съдова хирургия и ангиология на 29 юли 2013 г. с диагноза Синдром на Лериш (запушване на коремната аорта), вторична анемия, състояние след операция по повод Са утери и след анус претер натуралис вляво.

Поради увреденото общо състояние и многото оперативни интервенции в коремната област на пациентката е отказвано оперативно лечение от няколко съдово хирургични звена в страната, въпреки запушването на коремната аорта и постоянните болки в двата крака, застрашаващи развитието на гангрена и двустранна ампутация на краката.

Веднага след постъпването болната беше подготвена няколко дни за оперативно лечение и на 1 август 2013 г. успешно се извърши нестандартно оперативно лечение на запушената коремна аотра и успешно кръвоснабдяване на двата долни крайника.

На втория следоперативен ден болната е с възстановени пулсации на стъпалните артерии на двата крака и в подобряващо се общо състояние. Планира се изписване на болната след възстановяването на чревния пасаж.

В Клиниката по съдова хирургия и ангиология на "Св.Екатерина" ЕАД постъпват често болни с тежка патология на артериалната и венозната системи, на които е отказано лечение в други съдохирургични отделения в страната, поради преценка, че са "неоперабилни" или че общият им статус не позволява извършването на оперативно лечение.

Водещи

Най-четени