Наши медици откриха нов ген 15.06 | 16:42

Находката помага за диагностика на тежки заболявания

От Десислава Маданска

Български медици са открили нов ген, свързан с периферните двигателни неврони, което ще даде възможности за диагностициране и профилактика на тежко наследствено заболяване. Това съобщи професор д-р Ивайло Търнев от УМБАЛ "Александровска" на националния форум "Гени, мозък, интелект, поведение" в черноморския комплекс "Албена".

По думите му с идентифицирането на патологичния ген ще бъде възможно да се прави дородова диагностика особено на рисковите бременни и ще се открият нови хоризонти за профилактика и лечение на тежкото страдание.

"Предстои да бъдат създадени животински модели на тежки наследствени заболявания, които в бъдеще ще могат да бъдат лекувани с генна терапия", каза Търнев.

По думите му българските медици имат принос в последните години за откриването на други два гена, свързани с редки заболявания. Той коментира, че са известни над 7000 наследствени заболявания, като всяка година се разширява диапазонът на тези, които могат да се  лекуват.

Според д-р Иво Кременски, национален консултант по медицинска генетика, трябва да бъде приета нова Национална програма за генетични и редки болести за периода 2014-2020 година. 

Той посочи, че трябва да се утвърдят стандарти за медицинска генетика и да се използват широко възможностите на телегенетиката, тъй като в страната има само 15 лекари генетици.

Водещи

Най-четени