Не достигат близо 11 хиляди медицински сестри 04.04 | 13:42

По около 1000 медицински кадри годишно напускат страната

От iNews.bg

"Близо 11 000 медицински сестри не достигат в България. Всяка година страната напускат поне 1000 подготвени здравни кадри. С този дефицит няма как да се изпълнят нормативните промени за качество и достъп до медицинската грижа". Това заяви по БНР председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.

"Така коментираната Национална здравна карта за първи път ясно показа, че има един критичен недостиг на 10 800 сестри и всъщност благодарение на това признание на здравното министерство ние се надяваме да бъдат разработени правилните политики за справяне с този недостиг", коментира Василева.

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи подкрепя лекарските протести, но оставя на регионалните ръководства да решат дали да се в включат в националния протест в навечерието на лекарския празник, посочи тя.

Според нея Лекарският съюз има основание за протести, защото не са успели да подпишат с касата Националния рамков договор. "Въпросът е, че и с нас диалогът не е на нужното ниво", допълни шефката на организацията на медицинските сестри.

 



Водещи

Най-четени