Не е за вярване! Потенето в сауната ни прави по-умни? 20.01 | 11:59

Редовните посещения намаляват риска от деменция и Алцхаймер

От iNews.bg

Досега специалистите съветваха да сме много внимателни с ползването на сауна поради ред причини. Според тях тя не крие никакви опасности за нас, но ако сме здрави и не се опитваме да поставяме някакви рекорди. Оказа се обаче, че освен че потенето не е опасно, дори е много полезно за нас, по-конкретно за мозъка ни.

Редовните посещения на сауната рязко намалявали риска от деменция и Алцхаймер. Също така ограничават и опасността от сърдечносъдови заболявания, смятат учените от университета на Източна Финландия.

Изследователите проследили 2300 мъже на средна възраст за повече от 20 години. Така установили, че вероятността да се разболеят от деменция е била с 66 процента по малка за мъжете, посещавали сауна от четири до седем пъти седмично от ходилите на сауна веднъж седмично, и с 65 процента по-малка за болестта на Алцхаймер.

И макар да се смята, че сауната е опасна за сърцето, учените доказали, че именно за него потенето е най-полезно. Оттам ползата се прехвърля върху мозъка.

"В сауната се увеличава пулсът и започваме да се потим. Това прилича на физически упражнения. След сауна намалява кръвното налягане, а то е важен рисков фактор за сърдечносъдовите болести и болестите на паметта", казва Яри Лауканен от екипа. 

Водещи

Най-четени