Не подправяйте манджата – опасно е 14.11 | 12:32

Масовото използване на подправки води до епидемия от алергии, откри изследване

От Мартина Панайотова

Мнозина са на мнение, че подправките правят ястието. За жалост, обаче добрият вкус може да ви излезе бая солено. Американският колеж за алергии, астма и имунология предупреждава, че подправките са много опасни за хората, страдащи от алергии, писа Daily Mail, цитиран от БТА.

Алергиите към подправки засягат до 3 на сто от жителите на планетата. При това те често не са диагностицирани.

Доктор Сами Бахна от Университета на Луизиана подчертава, че подправките все по-често намират място в храната на съвременния човек, като днес те се срещат дори в козметичните продукти. В близко бъдеще броят на хората с алергии към тях само ще нараства.

Особено засегнати са жените, подчертават американските учени. Те използват декоративна козметика, масла за тяло, паста за зъби и парфюми, в състава на които има една или повече подправки. Опасни са и за хората, които са алергични към полените.

Най-често алергични реакции предизвикват канелата и чесънът. В тази група могат да бъдат причислени дори ванилията и черният пипер.

В кулинарията често се използват смески от подправки, които съдържат от 3 до 18 вида. Колкото по-остри са те, толкова по-голям е рискът за хората, предразположени към алергии. При това някои от подправките дори не са посочени на етикетите на продуктите.

Човек може да се предпази, когато подложи продуктите на термична обработка. Не е изключено обаче в отделни случаи топлината да засили алергичната реакция, дори да предизвика анафилактичен шок.



Водещи

Най-четени