Не подценявайте силата на билковия чай 05.03 | 09:12

Чаят от лайка има антимикробно и антитромбоцитно действие

От Кремена Бедерева

Тези, които предпочитат кофеин за повдигане на тонуса, пиейки традиционното кафе, са склонни да пренебрегват ползите от билкови отвари.

Сега обаче твърдението, че билковите чайове са полезни за здравето, вече не е само фолклор, пише списание Agricultural Research в свое ново изследване.

Американският департамент по земеделието (USDA), с учени в Бостън и Масачузетс, разглеждат научно обосновани доказателства за ползите за здравето от пиенето на три от най-популярните билки в Америка, съобщава Physorg.com.

Даян Маккей и Джефри Блумберг от Центъра по изследвания за застаряване на населението в университета "Тъфтс" в Бостън анализират антиоксидантното действие на билките, които пием.

Пиенето на чай от лайка отдавна се смята, че действа успокояващо. Но когато учените преразглеждат научна литература за лайката, те не намират клинични проучвания, които разглеждат този успокояващ ефект върху хората. Имало е обаче резултати, описващи доказателства, че чаят от лайка има антимикробно  и антитромбоцитно действие.

Учените описват и доказателства за бионаличността от чая от мента. След анализ на епруветки с мента е установено, че чаят има значително антимикробно и антивирусно действие и е силен антиоксидант, с противодействие срещу туморни образования и алергии.

Въз основа на човешкото клинично изпитване учените също установяват, че пиенето на чай от хибискус понижава кръвното налягане при хора с такива оплаквания.

Изследователите също заключават, че наличното изследване за билкови чайове като цяло е достатъчно впечатляващо, за да предложи допълнителни клинични изследвания.

Най-четени