Не се страхувайте да говорите за ин витро 06.11 | 09:28

Водещи специалисти в страната присъстваха на националната среща "Заедно в мечтата за дете"

От Станимира Колева

За репродуктивните проблеми трябва да се говори открито - около тази идея се обединиха всички гости на първия национален форум за ин витро в старата столица "Заедно в мечтата за дете”, организиран от фондация "Искам бебе”. Той се състоя в интерхотел "Велико Търново”, а с присъствието си го уважиха водещи лекари по репродуктивна медицина в страната, семейства, интересуващи се от зачеване ин витро, и такива, които вече са имали щастието да се сдобият с дете по този начин, пише Sever.bg.

Мотивът "Сбъдни мечтата си и предай нататък” е водещ за "Искам бебе” и благодарение на него много български семейства намират опора. Основните цели на организацията са узаконяването на сурогатното майчинство в България, както и говоренето за генетичното донорство като за хуманен акт, а не като за криминално явление.

Един от водещите специалисти у нас в областта на ин витро оплождането д-р Атанас Щерев увери гостите на събитието, че българските лекари имат достатъчно добра квалификация. Той призова семействата, избрали зачеване ин витро, да изискват повече от лекарите, за да има положителен резултат от конкуренцията. Според него, за да се възползват колкото се може повече хора от такъв тип процедури, информацията от националните фондове за репродукция трябва да бъде публична.

Своята съпричастност към нуждаещите се от ин витро процедури изказаха д-р Йосиф Димитров - председател на Българската асоциация по репродуктивно здраве, д-р Атанас Щерев – "бащата” на първото ин витро бебе у нас, както и доц. Д-р Милен Михов от Общинския съвет, по чиято идея тази година общината отпусна 30 хил. лв. местен фонд за ин витро.

Като жест на подкрепа за ин витро и "Искам бебе" кметът на Велико Търново Даниел Панов ще дари всички средства от коледния бал на кметството за великотърновския клон на фондацията.

Водещи

Най-четени