Не сланината, а тортата е заплаха за инфаркт 25.02 | 13:39

Това твърди топкардиолог

От iNews

Един от най-добрите кардиолози у нас – доц. Добрин Василев, разкри кои храни на трапезата ни заплашват с инфаркт. "Храненето трябва да е балансирано и умерено, тоест да не се прекалява с никой вид храна. Колкото е възможно, да се избягват сладките и тестените изделия, както и мазната пържена храна. Относно сланината, колкото и парадоксално да е, много малка част от нея се резорбира в червата, така че консумацията ѝ не е проблем, когато е в умерени количества. За разлика от нея сладките и тестените изделия директно влизат в циркулацията, там всичко подлежи на резорбция. Това е много важно да се знае, тъй като консумацията на една пържола не е толкова вредна, колкото да изядем един кекс или торта", категоричен е специалистът. Той допълва, че е много важно и кога се храним.

"След 19:00-20:00 часа не е препоръчително да се яде. Метаболизмът на храната е такъв, че резорбцията и превръщането ѝ в мазнини и отлагането им е много по-интензивно във вечерните часове. Поради тази причина вечерното ядене директно води до затлъстяване, повишаване нивата на холестерола и подкопава здравето", обяснява лекарят. По негови думи високото кръвно налягане, захарният диабет, високият холестерол, фамилната обремененост, пушенето и напредването на възрастта засягат по-често мъжете, отколкото жените. Пълна профилактика и стопроцентова гаранция никой не може да даде. Това, което човек може да направи, е да се движи колкото е възможно повече, да не пуши, да намали стреса, да спи достатъчно. Претърпелите инфаркт трябва да свикнат с мисълта, че трябва да приемат определени медикаменти редовно и завинаги.

"Класическите симптоми са стягащата гръдна болка, която може да се простира към долната челюст, шията, рамото, лявата ръка. Понякога обаче инфарктът има много маски и не е толкова лесно да се познае. Той може да започне като болка в стомаха или като общо неразположение. При възрастните пациенти диабетици, които имат нарушена сетивност за болка, може да започне и да се развие само с чувство на задух, внезапна кашлица. В случай на инфаркт човек почти нищо не може да направи. Единственото е да се сдъвче аспирин, ако има подръка. Правилното поведение е да се стигне възможно най-бързо до болница", съветва още кардиологът, пише "Ретро".

Водещи

Най-четени