Невролог: Посягането към телефона на събуждане е огромна грешка 11.07 | 16:29

Ежедневните навици, които съсипват мозъка

От iNews.bg

Емили Макдоналд от Аризона е невролог, но тя е известна и в TikTok, където има повече от 150 000 последователи. Тази седмица едно нейно видео стана страшно популярно, като набра повече от 1.1 милиона гледания за по-малко от 24 часа. Във въпросния клип Макдоналд дава научно обоснован подход за поддържане на мозъка ни здрав.

Консултантът по невронауки обясни защо никога не посяга към смартфона си, когато се събуди - на пръв поглед невинен навик, който е свързан със стреса.

"Когато се събудите сутрин, вашите мозъчни вълни преминават от тета към алфа. Това означава, че вашето подсъзнание е в по-програмируемо състояние", разказва тя. "Съдържанието, което консумирате през това време, ще има по-голямо въздействие върху вашето мислене."

Макдоналд отбелязва, че сутрешното използване на мобилен телефон също "обърква вашия допамин" и ни кара да "продължаваме да проверяваме телефоните си през целия ден. Според изследователски доклад на IDC 80% от потребителите на смартфони проверяват телефоните си в рамките на 15 минути след събуждане. Експертът обяснява в предишен клип, че това кара мозъчните ви вълни да прескочат ключовите тета и алфа етапи и да преминат направо в будно състояние в бета състояние, което "ви кара да бъдете по-стресирани и разсеяни през целия ден", пише lifestyle.bg.

Вместо да посегне към телефона си, неврологът използва това време сутрин, за да се фокусира и да определи намеренията си за деня. Макдоналд казва, че второто нещо, което избягва, са негативните самоубеждения. Установено е, че вслушването във вътрешния ни критик причинява стрес, безпокойство и намаляване на самочувствието. Проучванията показват също, че самокритиката влияе върху способността за постигане на цели.

Макдоналд завърши видеото си с думите, че избягва да яде силно преработени храни, тъй като те влияят негативно на мозъка и го състаряват. Проучванията показват, че консумацията на твърде много ултрапреработена храна драстично повишава риска от ранна смърт, деменция и сърдечни заболявания. Експертите твърдят, че е добре да се стремим да ядем храни с не повече от пет съставки.

 

 

 

Водещи

Най-четени