Недоносените бебета от началото на 2012-та са 9% от всички раждания 21.01 | 19:28

Според министъра на здравеопазването родилната ни помощ била на съвсем прилично ниво

От Ивелина Георгиева

"Родилната ни помощ е на съвсем прилично ниво и мисля, че се движим добре", заяви здравният министър Стефан Константинов в отговор на въпрос, дали се увеличава делът на недоносените бебета у нас. Той допълни, че от началото на годината в страната работи прекрасна система за регистрация на ражданията, от която много бързо могат да се изваждат статистики.

В тази връзка министър Константинов посочи, че на база на резултатите от електронния регистър от началото на 2012 г. недоносените бебета под 2,5 кг са 9% от всички раждания.

Това опровергавало резултатите от други статистики, излезли по-рано, че расте броят на недоносените у нас, които били достигнали 25% от новородените бебета у нас, посочи Константинов.

Министърът обясни още, че в цяла Европа има тенденция за увеличане броя на недоносените, тъй като хората раждат в по-късна възраст и с асистирана репродукция.

"Електронният регистър на ражданията работи официално от 1 януари и вече всички болници го попълват. Тази система ще замени всички "бумаги", които се пишат, и ще осъществи връзка с Единния граждански номер", коментира здравният министър.

Той добави, че електронната система ще бъде доста усъвършенствана през годината.

"Дори сега, ако дойдете в кабинета ми, мога да дам най-подробна разбивка, колко деца са се родили за 2012-та, с какво тегло, какво е състоянието на родителите им и на каква възраст са те", увери Константинов.

Той посочи още, че правел всичко възможно мрачният сценарий по отношение на масовото напускане от България на висококвалифицирани специалисти и страната ни да остане без качествени медици да не се случи.

"Мисля, че с лекарите успяваме, длъжници сме на акушерите, но се надявам това да се промени", завърши министърът.

Водещи

Най-четени