Недостигът на медицински сестри продължава 18.03 | 12:57

Липсата на кадри е пречка за здравеопазването ни

От Теодора Кокаланова

Недостигът на медицински сестри у нас продължава. Закриването на специализираните училища принуди над 30 000 кадри да се оттеглят от  медицинското поприще.

От "Асоциацията на специалистите по здравни грижи" предупреждават, че страната може да остане без здравни служителки. В региона на Благоевград почти всички здравни заведения усещат недостиг на медицински сестри.

След влизането на страната ни в Европейския съюз към учебните здравни заведения със статут на колеж бяха наложени изисквания, които се оказаха неизпълними. Това наложи след 2009 г. тяхното закриване.

В графата попадна и Медицинският колеж в Благоевград, където всяка година получаваха дипломи над 100 медицински сестри и акушери. 

"Закриването отвори една огромна дупка в цяло едно съсловие, от което ние имаме изключително много нужда. От липсата страдат всички лечебни заведения", коментира д-р Владимир Пандев, директор МБАЛ Благоевград.

В болницата в града, която е сред най-големите в Югозападна България, работят едва 120 медицински сестри. Почти всички съвместяват дейност в няколко отделения. 

Обучавалите се в колежа в Благоевград медицински сестри и акушерки обявиха, че ще се борят за връщането на статута на учебното заведение. Според тях колежа в Благоевград има утвърдени традиции и създава небходимите специалисти при рентгеновата и клиничната лаборатория. Не по различна е картината и в болницата в Разлог и Гоце Делчев.

По инициатива на Югозападния университет в Благоевград вече са проведени срещи с ръководството на болницата в града и е поискана подкрепа за обособяване на специалности със здравна насоченост, включително медицински сестри, акушери, лаборанти. Така надеждите са липсата именно на такива специалисти да бъде запълнена, предаде news7. 

Водещи

Най-четени