Неизвестен грипен вирус върлува в страната 23.11 | 12:05

Суха кашлица, болки в гърлото, температура са сред симптомите

От Цанка Донкова

Неизвестен вирус ни тръшка на легло тази година. Той може да доведе до бронхит и в тежки форми на пневмония, алармират лекарите. Новият щам вече вилнее в Силистра, където Регионалната здравна инспекция (РЗИ) е готова да обяви грипна епидемия.

"Само през миналата седмица през кабинетите на джипитата са минали стотици пациенти, които се оплакват от заразата с хрема и кашлица. Става дума за остри респираторни инфекции, които обаче не са причинени от класическите грипни вируси", уточнява шефът на РЗИ в Силистра д-р Теодора Начева, съобщава в. "Телеграф".

Статистиката сочи, че нивото на заболеваемост в региона вече е предепидемично. Симптомите на новият вирус са предимно суха кашлица, болки в гърлото, температура, а понякога болки в корема, обяснява общопрактикуващият лекар д-р Веселка Косева.

Ако вирусът не се лекува адекватно, носи сериозна опасност за развиване на бронхит и тежка форма на пневмония. "Ако човек не си обърне внимание, след 2-3 седмици може да има усложнения. При хората с хронични заболявания директно изписваме антибиотици, защото ги знаем, че са по-податливи. При адекватно лечение симптомите отшумяват за седмица или до 10 дни", обяснява още д-р Косева.

Водещи

Най-четени