Некърменето повишава агресивността спрямо и между децата 27.08 | 11:33

Мнението е на доц. д-р Ваня Недкова от Университетската болница в Плевен

От Андриян Георгиев

Заради по-малко кърмене или некърмене на бебетата сега сме свидетели на агресивност спрямо деца и между деца, защото връзката между майката и детето е прекъсната още при раждането", коментира доц. д-р Ваня Недкова от Университетската болница в Плевен. 

Педиатърът отбеляза, че в България се наблюдава тенденция на увеличаване броя на бебетата, които са кърмени по-продължително време от своите майки. Деветдесет процента от децата, които са родени по нормален път, се изписват кърмени, посочи доц. Недкова, цитирана от БТА.

Проблемът започва от първия месец на бебето, когато кърмата на майката намалява или възникват  проблеми с кърменето. Именно тогава би трябвало да се положат всички усилия от специалистите, за да може майката да кърми поне шест месеца, отбеляза медикът. 

УНИЦЕФ и Световната здравна организация препоръчват едно дете да бъде кърмено поне шест месеца, за да има добър старт в живота, припомня Недкова.

Тя допълни, че в продължение на повече от десет години в България е въведена международната  програма за подкрепа, защита и насърчаване на кърменето. Лекари и доброволци работят по нея, но въпреки усилията научните резултати за кърмените деца у нас са все още не особено обнадеждаващи, отбеляза експертът.

Педиатърът е на мнение, че често пъти се дават неправилни съвети дори от медицински специалисти, а сегашните баби, отгледали децата си при други условия с българско квасено мляко, също понякога не дават съвети в съзвучие с изискванията на съвременността. 

Доц. Недкова разкри и друг проблем от практиката. "Педиатрите сме разделени по въпроса за даването на вода на бебето. По международната програма за кърмене се препоръчва да не се дава вода на здравото бебе, защото то получава всичко с кърмата, и ще може по-активно да суче, ако не получава вода. Ние, привържениците на тази теза, казваме - добре, дайте на едно кърмено дете вода и ще видите, че то няма да иска", защитава позицията си лекарят.

"През последните три години майките в България се обединиха в различни асоциации, към тях се присъединиха и по-възрастни жени с опит, предимно интелектуалки, които четат по проблема, и активно ни сътрудничат да насърчаваме продължителното кърмене в нашата страна", допълва д-р Ваня Недкова.

Според нея са нужни повече средства за организиране на обучителни семинари, както и за акредитацията на болниците.

Доц. Недкова даде Плевен като положителен пример за насърчаване на кърменето при младите майки. В града има три клиники, които работят в тази посока и са получили приз "Болница - приятел на бебетата". Това са родилното отделение към Акушеро-гинекологичната и детската клиника към Университетската  болница, както и отделението за недоносени деца в Дом "Майка и дете", където има и хубав център за консултации на майките по кърмене.

Лекарят-специалист е категорична, че възможността на кърмата да предпазва от инфекции, вируси, възпаления и ентероколити е уникална.

Педиатърът отбеляза и психо-емоционалната връзка между майката и детето, която се създава с кърменето и дава отпечатък в развитието на детето за цял живот. Кърменето се отразява благоприятно не само на детето, но и на самата майка, пояснява доц. Недкова и посочва, че който се интересува, може да намери в глобалната мрежа 101 причини да се кърми детето. Да не пропуснем икономическата гледна точка, по-лесното изпиране на пелените на кърмените деца, както и още много предимства на кърменето, казва по проблема доц. Недкова. 

Водещи

Най-четени