Нелепо! Има недостиг на места в детските клиники 07.04 | 08:07

Приемат за лечение с връзки

От Мая Александрова

Едно от три семейства с малко дете в София се сблъсква с нуждата от прием в болница заради усложненията от грипа тази зима. Мнозина, които се лутат между 3-те най-известни болници, където лекуват деца, чуват "Няма места" и търсят връзки, за да постъпят.

В момента детските отделения също са пълни заради бронхит, ларингит, пневмония. В София има вълна от херпангини и бронхити с дълга, дълбока кашлица, съобщиха педиатри.

"Родителите трябва да минат през 14 болници, ако имат дете с по-сложен медицински проблем - на толкова места са пръснати детските специалисти в столицата", обясни проф. Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация и национален консултант по детска ревматология.

Съществуващото положение поставя децата в риск, породен от системата, а не от липсата на квалифицирани кадри, твърдят педиатрите в декларация до всички управленски институции, предаде в. "24 часа".

Педиатричните легла в София са с 50% по-малко, отколкото в страната, а тези за деца в кърмаческа възраст са намалели двойно за 15 години по данни на Регионалната здравна инспекция. Същевременно раждаемостта в столицата се увеличава. На 1000 деца се падат по под 2 болнични легла. Намалението е опасно, тъй като в София идват и най-тежко болните деца от страната, смятат експертите на РЗИ.

"Като брой леглата са достатъчни, проблемът е в нерационално изградената и неефективна педиатрична система в София", твърди проф. Пилософ.

"В последните 25 години се промени картината на заболеваемостта при децата в посока дихателни и алергични заболявания", казва детският кардиолог д-р Румен Маринов.

"Във всякакъв аспект куца профилактиката. Нужно е да се създаде единна организация с
водеща детска болница на върха, която да обхване всички проблеми. Заедно с това трябва да има и програма за профилактика. Не може държавата да хвърля милиони чрез фонда за инвитро, а след това да изпуска проследяването на тези деца. До този фонд трябва да има и втори - за профилактика на децата до 6-ия месец", смята д-р Маринов.

Според педиатъра подобно на въведените вече прегледи за нефрологични проблеми на всички бебета до 6-ия месец трябва да се въведе и ехографски скрининг за цялостна оценка на детето.

Болничните детски лекари твърдят, че липсват заведения, в които се работи с децата с проблеми - церебрална парализа, неврологични и онкохематологични заболявания, сърдечни малформации.

Това са специализираните групи боледуващи деца, които са изтикани в периферията на медицинските грижи.

Болниците на пръв поглед са достатъчни като брой, но липсва гъвкавост в определянето на приоритетите при хоспитализация според лекарите.

"Дете с пневмония може да лежи 5 дни, може и 10. Нищо не пречи да се наблюдава в дневен стационар, след като се извърши най-важното - оценката на случая. Така ще се спестят и хоспитализации", обясни д-р Маринов.

Според опитните специалисти педиатрията е бърза диагностика, бързо лечение и ежеминутно наблюдение на състоянието на детето. За да се осъществи идеята за дневните стационари обаче, трябват повече кадри и мотивация. Педиатрите и детските медсестри вече са критично малко, а и работят на по 2-3 места, за да си изкарват хляба.

"Необходима е добра връзка и колаборация между общинските лечебни заведения и специализираните държавни - на ниво профилактика на общата заболеваемост от дихателни инфекции и алергични заболявания. Децата трябва да минават такива прегледи 2 пъти на сезон независимо дали имат проблеми", казва д-р Маринов.

На този фон България остава с по-висока детска смъртност от средните стойности за ЕС, сочат данните на здравното министерство. Средният коефициент е 7,8 на 1000, или почти двойно по-висок от европейския.

Намаление на детската смъртност с 30% е една от главните цели на Националната здравна стратегия 2014–2020 г. Детското здравеопазване е обявено за приоритет, като се залага на максимално широк достъп до медицински услуги.

София е единствената столица в Евросъюза без голяма детска многопрофилна болница, твърдят от Българската педиатрична асоциация. Оттам са изпратили декларация за изграждане на такова лечебно заведение до всички институции още през 2012 г.

Водещи

Най-четени