Немски хирург ще прави уникални очни операции у нас 24.10 | 11:08

Със сателитна връзка интервенциите ще се предават в реално време

От Филипа Тодева

Немският офталмолог д-р Габор Шариот в партньорство с хирурзи от Клиниката по очни болести на УМБАЛ "Свети Георги" – Пловдив, ще извърши през уикенда уникални миниинвазивни операции.

Използваният метод е безшевна 25+G витректомия със 7500 разреза в минута.

Д-р Шариот е утвърден специалист, който практикува основно в Реклингхаузен, Германия. Това съобщи началникът на Очната клиника в пловдивската университетска болница проф. д-р Нели Сивкова.

Демонстративната хирургия ще се проведе в рамките на Осмия витреоретинален симпозиум на 26 и 27 октомври. На него ще присъстват очни лекари от цялата страна и чужбина.

В рамките на форума интервенциите ще се извършват с иновативния апарат Constellation. Тази година за първи път безшевната 25+G витректомия ще бъде с толкова висока прецизност – 7500 разреза в минута. Миналата година инструментът – витректом, с който работиха лекарите, имаше капацитет 5000 разреза в минута, припомни проф. Сивкова.

Демонстрираният метод е един от най-съвременните за максимално щадяща хирургия на ретина и стъкловидно тяло. При него офталмолозите работят през 3 миниатюрни отвора – с големина от едва 0,5 мм.

Този тип оперативно лечение е подходящ за пациенти с отлепване на ретината, с диабетна ретинопатия – усложнение на захарния диабет, и с дупка на макулата – частта от ретината, отговаряща за ясното централно виждане.

Водещи

Най-четени