Ненужни операции на сърцето "откраднали" парите на НЗОК 26.09 | 15:02

Болниците са извършвали нелогични интервенции, алармират лекари

От Теодора Кокаланова

Болници са извършвали ненужни кардиологични интервенции. Това съобщиха кардиолози и кардиохирурзи на среща с управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова. Според лекарите в болници са били поставяни стентове на пациенти, които не са имали нужда от тях, а в инвазивни лаборатории са били извършвани ненужни коронарографии.

"По данни на здравната каса за 2013 г. институцията е платила 68 млн. лв.по четири клинични пътеки в областта на кардиологията и кардиохирургията и 39 млн. лв. за стентове", уточни Тодорова. От началото на тази година досега по същите клинични пътеки са платени 64 млн. лв. и 24 млн. лв. за стентове.

По думите на Тодорова след проверки на касата са били открити 1200 пациенти с поставени стентове, на които след това се е наложила кардиологична операция, което най-вероятно означава, че са получили некачествена услуга. Само за тях касата е платила 7 млн. лв. за операциите им и 700 хил. лв. за консумативи.

Друга проверка е показала, че има и пациенти с поставени между 12 и 15 стента, допълва БТА. "Има болни, за които е ясно, че не е необходимо да се слага стент, а е трябвало директно да бъдат оперирани, но има и случаи, в които се налага операция, въпреки предходното стентиране", обясни доц. Иво Петров от Дружеството по инвазивна кардиология.

По негови думи от 48 инвазивни лаборатории в две от тях са били извършвани ненужни коронарографии. Трябва да се прецизират алгоритмите за диагностика, единодушни са от НЗОК и лекарите.

Водещи

Най-четени