Необичайните състояния на съзнанието 21.09 | 16:22

50 световно признати специалисти ще дискутират върху въпроси по трансперсонална психология

От Кремена Бедерева

13-та конференция на Европейската асоциация по трансперсонална психология (EUROTAS) започна във Варна.

"Необичайните състояния на съзнанието и тяхната роля в човешката култура. Да обединим различията” ще изследва пълния спектър от необичайни състояния на съзнанието: изменени, абстрактни, екстатични, изцелителни, медитативни и т.н., които са различни от обичайните състояния на съзнанието, в които живеем в нашата консенсусна реалност.

Тези необичайни състояния на съзнанието са врати към нови преживявания, креативност и всяка новост в света. Всяко човешко постижение, откритие, творение, технология първоначално са били предадени на нашия свят чрез необичайни състояния на съзнанието.

Чрез необичайните състояния на съзнанието ние можем да достигнем и изследваме нови реалности, да намерим нова гледна точка към нашия свят и нас самите, да открием дълбоката връзка с всички човешки същества и вселената.

По този начин хората могат да отговорят на своите вътрешни потребности и да ги обединят с потребностите на консенсусната реалност. Това ще внесе в човешкия живот творчество, доверие и връзка с другите, за които така копнеем в наши дни.

България е за първи път домакин на международен форум с такава тематика, съобщи председателят на Българската асоциация по трансперсонална психология д-р Мариян Господинов.

В съвременния свят кризата е колкото икономическа, толкова и на човешкото съзнание и е необходимо да се разкрива потенциалът на съзнанието и неговите необичайни състояния като средство за откриване и опознаване на човешката същност и природа, смята президентът на организацията  д-р Инго Ярзец

Трансперсоналната психология ползва различни методи, посочи Ярзец. Той уточни, че тя разширява традиционната психотерапия и позволява да се лекуват много дълбоки душевни травми.

В конференцията ще вземат участие над 50 световно признати специалисти, които ще изнесат лекции пред повече от 200 гости.

Трансперсоналното се определя като "простиращо се отвъд пределите на персоналното или индивидуалното”.

Терминът се отнася към разпростиране на идентичността отвъд индивидуалността и личността. Основно предположение в трансперсоналната психология е, че ние не знаем какъв е пълният диапазон на човешките възможности.

Всеки индивид притежава безгранични възможности за духовно израстване и това придава смисъл на трансперсоналната психология.

Трансперсоналното става термин – чадър, с който се назовават онези преживявания, в които съзнанието се разпростира отвъд индивидуалното и персоналното. Тези преживявания са проникнати от индивидуалната личност, оттук транс – персонално.

Водещи

Най-четени