Нигерия разработила собствен препарат срещу ебола 15.08 | 09:57

Експерименталното лекарство Nanosilver е дело на местните учени

От Антония Михайлова

Властите на Нигерия са получили собствен експериментален препарат за лечение на болни от смъртоносната треска ебола, предава The Wall Street Journal.

По данни на журналистите препаратът е разработен от нигерийски учени и се нарича Nanosilver (Наносребро). Подробности за лекарството ще бъдат изнесени по-късно. Досега в Нигерия са регистрирани 11 случая на заразени с ебола – по-малко, отколкото в другите африкански страни, съобщава РИА Новости.

Специфично лечение срещу ебола, която отне живота на 1069 души, или ваксина срещу нея още няма. Но след изригването на болестта в Западна Африка за разработката на перспективни препарати съобщиха производители от САЩ и Канада. След като Световната здравна организация призна за етично да се използват експериментални препарати за лечение, тези страни изпратиха в Африка първите партиди с ваксини.

Специалистите от СЗО в Западна Африка смятат, че броят на обявените жертви на треската и случаите на зараза с тази опасна болест са значително под действителния мащаб на разпространение на болестта, се казва в прессъобщение на организацията.

Както съобщили в СЗО, американският Център по контрол и профилактика на заболяванията в близко време ще оборудва страните, където е фиксиран взрив от заболяването, с компютри и софтуер, които да позволяват да се съобщава за случаи на зараза в реално време.

Миналата седмица СЗО призна епидемията от ебола за заплаха с международно значение. Вирусът бързо се разпространява по цял свят. Съобщава се, че броят на заразените е около 2000 души. Най-много са починалите в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне.

Водещи

Най-четени