Никога не яжте тези храни сурови, опасно е! 15.07 | 16:45
Вижтекоъи са те
Някои храни е добре да се консумират сурови, защото така се усвояват хранителните им вещества по възможно най-качествения начин. Но има и такива, които не е толкова добре да се ядат сурови. Месото, разбира се, е една от тези храни. В някои редки случаи то може да се консумира сурово, но качеството му трябва да е много стриктно проверено, а състоянието му изключително прясно. Месният тартар, например, е едно такова ястие, което се сервира сурово, но в комбинация с подправки и лимонов сок, които имат своите неутрализиращи бактериите свойства.
Но има и храни, които могат да са неподозирано опасни, ако се консумират сурови. Кои са те и защо?
Бадеми и кашу
Свикнали сме да смятаме, че всички ядки могат да се ядат както в сурово, така и в печено или пържено състояние. Това обаче не важи за бадемитеи кашуто. Ако са напълно сурови, те са опасни за здравето, защото съдържат вещества, които са отровни. Бадемите съдържат киселина, производна на цианида, който е отровен.
Кашуто също съдържа отровни вещества и поради тази причина тези две ядки винаги преминават термична обработка, макар да се продават с етикет "сурови". Те се бланшират набързо, за да се неутрализират тези вещества и за да са безопасни за здравето. Ако сте си купили изцяло сурови бадеми или кашу, имайте това предвид.
Картофи
Никой не яде сурови картофи и това е повече от ясно. Но е важно да внимавате да са добре сготвени преди да ги консумирате. Ако са останали леко сурови, това може да създаде сериозни проблеми с храносмилателната система, алергични реакции, повишена телесна температура, пише az-jenata.bg.
Брашно
Същото важи и за брашното. То никога не се консумира сурово, но е важно да се следи щателното изпичане на тестените изделия преди консумация. Остатъците от сурово тесто и недопечено брашно в него може да повиши риска от инфекция с различни бактерии, сред които ешерихия коли.
Прясно мляко
Прясното мляко крие множество опасни бактерии, поради което задължително трябва да преминава щателна термична обработка преди консумация. Всички пресни млека в търговската мрежа са преминали такава, но ако разполагате с домашно мляко, бъдете изключително внимателни.
Патладжани
На никого не би му хрумнало да яде сурови патладжани, разбира се, но за тях също е важно да се отбележи, че е добре да бъдат добре сготвени преди консумация. В суровите патладжани се крият токсични вещества, които причиняват храносмилателни проблеми, алергични реакции, повишена температура, болки в стомаха и червата.
Водещи
-
Председател на наше НПО и още трима са задържани за престъпление
Заедно с актьор, гръцки модел и бивш военнослужещ от Френския легион, са вързали и държали...
23.10 | 21:00
-
Решено: Такситата в София с 18,6% по-високи цени от 1 януари
Столичният общински съвет одобри поскъпването
23.10 | 20:45
-
Бюджет'26: Ковид добавката отпада, вдигат вдовишките пенсии от 30% на 35%?
С първия бюджет в евро вероятно ще направят промени в пенсиите и осигурителните прагове
23.10 | 20:30
-
Военен пострада тежко при планирани парашутни скокове
Младши сержантът незабавно е транспортиран с военен хеликоптер в болница
23.10 | 20:15
Най-четени
-
Край на дългогодишната привилегия на Румен Радев да размахва укази над службите за сигурност
Ветото, което не уплаши никого
23.10 | 12:45
-
Спаси София: Ако картелът с боклука е проблем, защо таксиметровият картел не е?
„Ако ни е проблем картелът за боклука, защо не ни е проблем картелът при такситата?“, попита...
23.10 | 11:15
-
Проф. Кантарджиев подчерта, че е важно хората да се подготвят за сезона с няколко прости стъпки; грипът е близо
„До момента бяхме по-надолу в сравнение с миналата година, но сега случаите се увеличават“,...
23.10 | 10:45