Нискокачествените обувки ни докарват инфаркт 01.04 | 09:46

Пазарът е залят с менте чепици

От Цанка Донкова

Поговорката "скъпи на триците, евтини на брашното" важи с пълна сила за нискокачествените обувки. Макар да сме привлечени от ниската цена по 10-20 лева, по-късно може жестоко да съжаляваме за покупката си, съобщава в. "Всеки ден".

Направени от кофти материи и залепени с опасни лепила, евтините чепици може да ни докарат куп болести, за чието лечение после ще хвърлим десетки хиляди.

Все пак скъпата обувка също не означава, че непременно е удобна и е направена според всички стандарти за качество, обясняват от организация за защита на потребителите. Обратното също е вярно – евтините обувки също невинаги са опасни за здравето.

Често пъти българинът обаче не си дава сметка, че вземайки си обувки, без да се интересува от производителя и от качество им, всъщност нанася сериозни поражения на собственото си здраве и това на децата си.

Според дерматолози некачествените обувки, които запарват краката и ни карат непрекъснато да ходим с влажни и дори мокри стъпала, благоприятстват появата на всякакви гъбички и бактериални инфекции. Чепиците менте докарват и тежки контактни дерматити, обясняват специалисти. Причината е, че понякога боите, с които е нарисувана кожата, както и материалите, от които са изработени обувките, са некачествени и влизат в пряк контакт с човешкото тяло. Затова не се чудете, ако по краката ви се появяват сърбежи и мехури.

В България пазарът изобилства от евтини и нискокачествени китайски обувки. В най-добрия случай те се късат или разлепват още на първия месец, а в най-лошия - още при първото по-дълго ходене по улиците. Лекари пък предупреждават, че наличието над допустимото на шествалентен хром в подметките на обувките крие огромен риск за здравето на хората и най-вече на децата. Допирът му с кожата предизвиква тежки екземи, а чрез кръвта се натрупва в черния дроб и сериозно го уврежда. Често родната Комисия за защита на потребителите хваща обувки със съдържание примерно на 43,76 mg/kg шествалентен хром при допустими стойности до 3 mg/kg.

В този ред на мисли специалистите съветват родителите да бъдат особено внимателни при избор на обувки за децата си, защото с некачествени материи и подметки може завинаги да увредят стъпалото, свода и глезените на малчуганите.

Лекарите алармират още, че неудобните и некачествени обувки, както и прекалено високите или прекалено ниските и равните може да доведат до тежки поражения.

Носенето на менте чепик може да ви докара депресия и сърдечни проблеми, дори инфаркт, защото непрекъснатият неправилен натиск на определена точка на крака всъщност е удар по човешкото тяло и неговите органи. Не на последно място дерматолозите съветват в никакъв случай да не се пробват обувки на бос крак, а винаги с чорапи, защото в противен случай отново ни грозят гъбични инфекции.

Водещи

Най-четени