Нов ген бори вируса на ХИВ 21.09 | 16:10

Английски учени с революционно откритие

От Цанка Донкова

Учени са открили нов ген, който би могъл да ограничи разпространението на вируса на ХИВ в тялото на човек, съобщава сайтът Medicalnewstoday.com.

Изследователи от колежа "Кинг”  в Лондон са нарекли гена MX2. Ако проучването им се окаже вярно, това означава, че в борбата срещу ХИВ вече няма да се използват толкова много токсични вещества и лечението ще е по-ефикасно.

Проведен бил експеримент с човешки клетки, заразени с ХИВ. В едната част от тях генът MX2 бил "активен”, а в другите не. Резултатите показали, че в клетките с активен ген вирусът на ХИВ не се е размножил, докато в останалите той е успял.

"Това е изключително вълнуващо откритие, което ни помага да разберем как вирусът на ХИВ атакува имунната система. То ни разкрива и възможност за нови терапии и дори лечение на болестта. До сега знаехме много малко за гена MX2, но сега разбрахме потенциала му както за антивирусната борба, така и за цялостния процес по образуване на ХИВ", коментира експеримента проф. Майк Малим от департамента по инфекциозни болести в колежа "Кинг”.

Водещи

Най-четени