Нов метод за създаване на стволови клетки 09.01 | 11:03

Откритието е на Нобеловия лауреат Синя Яманака и редица японски учени

От Антония Михайлова

Японски учени под ръководството на професора от университета в Киото и лауреат на Нобелова награда по медицина и физиология Синя Яманака откри нов начин за ефективно отглеждане на индуцирани плурипотентни стволови клетки (iPS).

Резултатите от научните изследвания са публикувани в британското сп. Scientific Reports. В изследователската група са учени от университетите в Киото, Осака, Кобе и други вузове.

Според документа японските учени са успели да разработят метод за отглеждане на множество многофункционални стволови клетки без използването на захранващи клетки с животински произход.

За основна трудност на предишния подход към култивирането на iPS клетки се смята трудоемкият и дълъг процес на подготовка на захранващите клетки, а също рискът от развитие на инфекция при последваща трансплантация.

Но при новия метод на отглеждане, който също нарекли "свободен от захранващи клетки" (feeder-free method), се прилагат фрагменти от рекомбинантен гликопротеин (ламинин) и изкуствена хранителна среда, включваща различни аминокиселини и витамини.

Според учените този метод ще позволи не само да се ускори процесът по отглеждане на многофункционални стволови клетки десет пъти, но и значително да се намалят рисковете, свързани с възможните различни инфекции.

През 2006 година професор Синя Яманака за първи път в света получи стволова клетка от обикновена човешка кожна клетка. Клетките получиха названието индуцирани плурипотентни (многофункционални) стволови клетки (induced pluripotent stem cells – iPS). Те са способни да формират клетки от различни органи. По такъв начин стана възможно създаването на тъкани и органи от клетки на самия пациент в замяна на увредените или загубените поради болест или травма.

За това откритие през 2012 година Яманака е удостоен с Нобелова награда. За седем години след откриването на iPS клетките учените са се научили да "създават" клетки на различни органи. Главният проблем, спъващ използването на такива клетки в организма, както преди остава високият риск от развиването на ракови заболявания, припомня РИА Новости.

Водещи

Най-четени