Нов план ще спасява по 2 млн. деца годишно от смърт 12.04 | 10:47

Целта е да се намалят драстично смъртните случаи от пневмония и диария

От Елена Кирилова

Нов глобален план за действие стартира днес с идеята да спасява до 2 млн. деца годишно от смъртни случаи, причинени от пневмония и диария, съобщават организаторите.

Инициативата е дело на Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ, които искат да се преборят с едни от водещите причини за смъртта на децата под петгодишна възраст.

За да се случи това са необходими условия като добро хранене и чиста околна среда. Освен това в момента се въвеждат нови ваксини, които могат да защитят децата от въпросните заболявания.

Като важен фактор е отбелязан и достъпът до здравни услуги и използването на правилни лекарства.

"Ние знаем какво да правим. Ако в 75-те страни с най-висок процент на смъртни случаи, се прилага за цялото население същото покритие на основни интервенции, от които сега се ползват едва 20% от най-богатите домакинства, ние може да предотвратим смъртта на 2 милиона деца, дори веднага след 2015, крайният срок за Целите на хилядолетието за развитие ", твърди д-р Мики Чопра, глобален ръководител на здравните програми на УНИЦЕФ.

Целта на двете организации е да намалят със 75 на сто честотата на случаите с тежка пневмония и диария от нивата през 2010 г. По план това трябва да се случи до 2025 г. сред децата под петгодишна възраст.

Другата цел е пълно елиминиране на смъртните случаи от двете заболявания в една и съща възрастова група. Идеята е 40-процентно намаляване на глобалния брой деца под 5 г., които са закърнели.

Призивът е 90% от децата по света да имат достъп до антибиотици за пневмония и устни соли за рехидратация. В момента тези нива са съответно 31 и 35%.

Междинна цел на инициативата е най-малко половината от децата под шест месеца да бъдат на изключително кърмене с майчино мляко. През 2012 г. те са били едва 39 на сто.

Достъпът до подобрена канализация и чиста питейна вода на децата трябва да достигне нива от 63 и 89% до 2025 г.

Организациите призовават правителствата и останалите заинтересовани страни да инвестират приоритетно в най-бедните групи на населението.

 

Водещи

Най-четени