Нов център за отстраняване на тумори с ултразвук ще заработи в Плевен 18.10 | 17:30

Авангардният безкръвен метод до момента се прилага в Милано, Барселона и Оксфорд

От Диана Цветкова

Медицински център за прилагане на нова технология за безкръвно отстраняване на тумори чрез ултразвук ще бъде открит в Плевен, съобщи ректорът на Медицинския университет проф. Григор Горчев.

Апаратът за ултразвуково лечение на ракови образувания ще бъде пуснат до средата на следващия месец. А самият център на практика ще заработи с пациенти след 12 декември тази година.

Авангардният метод до момента се прилага в Милано, Барселона и Оксфорд и се очаква в Германия също да започне лечение с новата апаратура. Плевен ще бъде четвъртият град, който ще я приложи.

Медицинската техника се произвежда в Китай. Високо интензивна фокусирана ултразвукова енергия разрушава раковите образования, поясни проф. Горчев, цитиран от БТА.

Новата технология има предимство пред традиционната хирургия, защото пациентът се възстановява бързо и до няколко часа след процедурата може да се прибере у дома.

Трима български специалисти са преминали подготовка в Китай – хирург, специалист по образна диагностика и инженер. До края на февруари китайски специалисти ще продължат да обучават българския екип на място в Плевен.

Водещи