Нова система следи разходите на британските болници 13.06 | 14:10

Здравното министерство опитва да пресече практиката едни и същи лекарства да се продават на различни цени

От iNews.bg

Министерството на здравеопазването във Великобритания показа нова система, която следи разходите на болниците. Данните показват, че някои здравни заведения в страната правят по-големи разходи от други, за едни и същи продукти, разкриват от ведомството.

По тази причина и експертите са разработили нова система с баркодове. Надеждите са, че тя ще доведе до намаляване на разходите, при това с до 6 млрд. паунда годишно.

В момента във Великобритания има различни системи за идентификация на продуктите, използвани от болниците. Според оценката на министерството обаче липсва достатъчно информация. С новите стандартизирани баркодове ще бъде по-лесно покупките на болниците да бъдат проследени.

Освен за намаляването на разходите обаче новата система спомага и за сигурността на пациентите, допълват от министерството. Ще бъдат намалени грешките при изписване на лекарства, както и други лекарски грешки.

Най-голямото предимство обаче е прекратяване на практиката едно и също лекарство да се продава с различна цена на различните болнични заведения, заключават от министерството.

Водещи

Най-четени