Нова технология засича проблеми на бременноста още в третия месец 06.06 | 15:26

Със съвременните средства за трансвагинална ехография аномалиите при плода могат да бъдат открити още в първи 3 meseca

От iNews.bg

На медицински симпозиум, организиран от Инфинита, бе представена най-новата ултразвукова технология Rezona 7, която ще позволи на българските АГ специалисти да открият находки, невиждани досега. Така представи новият ехографски апарат д-р Филип Дженти – световно признат учен, практик и авторитет по пренатална диагностика, който пристигна в страната специално за събитието. Д-р Дженти е подпомогнал разработването на ехографа и показа пред 200 АГ специалисти неговите възможности, с демонстрация на живо върху 4 пациента.

Освен новите методи на изследване на фетално сърце, по време на симпозиума д-р Дженти сподели различни случаи от дългогодишната му практика – нормално фетално сърце, аномалии при фетално сърце, морфология на плода, лицеви малформации при плода, подвеждащи находки (огледален образ, двоен образ, отражения и сенки, др.под.) . Той разгледа също най-често допусканите грешки по време на преглед, даде различни препоръки на българските АГ специалисти за справяне с различни артефакти и обърна внимание на справянето със сложните случаи.

"Ако направите грешка, когато правите сканиране, то тогава бебето може да се роди с аномалии... Затова е важно да правим правилна диагностика, винаги да се консултираме при необходимост с още колеги, при съмнение дори да повторим изследването. Апаратурата е изключително важна, защото тя може да заблуди специалистите като създава образи, които изобщо не съществуват! Показах нагледно на колегите от България какво значи огледален образ, двойни образи, отражения и сенки... Хубавата новина от днес е, че в България навлиза Rezona 7 – ултразукова технология, която ни дава възможност да видим находки в АГ, невиждани досега и много да подпомогне работата на лекарите и правилната диагностика!” – сподели д-р Дженти.

Водещи лекари в нашата страна, като доц. Виолета Димитрова (СБАЛАГ "Майчин дом”), проф. Димитър Марков (МЦ "Марковс"),  д-р Петя Чавеева и д-р Виолета Стратиева (Медицински комплекс "Д-р Щерев") споделиха изключително интересни факти и случаи относно аномалиите и вродени дефекти на плода, както и за феталната хирургия като възможност за предотвратяването на някои от тях. Модератор на работната част ще бъде доц. Валентина Мазнейкова (МБАЛ "Св. София”).

"Много съм доволна от днешното събитие, за мен то бе изключително успешно – не само защото дойдоха колеги от цялата страна, но и защото лекторите споделиха пред аудиторията наистина огромно количество с много високо качество клиничен материал, от своята практика. Знаете, лекторите не бяха подбрани случайно – всички те работят много интензивно и въвеждат иновациите в нашата област. Разнообразно се покри и патология, и пропедевтика, бяха обсъдени интересни случаи.

Използвам случая да апелирам към бъдещите родители да се доверяват повече на специалистите, защото всичко, което правим за пациентите, е компетентно и ние самите (виждате) не спираме да се обучаваме, отдадени на професията. Неслучайно говорим за плода и за майката като едно цяло – защото за нас те са едно цяло и искаме да се грижим еднакво добре и за двете страни. Обръщам внимание точно на това, защото бременните понякога не разбират някои стъпки от страна на лекарите и започват да четат в Интернет, което невинаги е добре за самите тях. Избирайки тази професия, ние осъзнаваме отговорността, която сме поели и я приемаме като призвание, грижим всеотдайно за бъдещите майки и бебета с всички сили и допустими средства. Днешното събитие доказа за пореден път именно това – колко е важно да се споделя опит между специалистите, за да можем да бъдем по-полезни на пациентите."

Ето какво сподели и проф. Марков в края на симпозиума:

"Със съвременните средства за трансвагинална ехография аномалиите при плода могат да бъдат открити още в първи триместър. Това е изключително важно, защото ако плодът има сериозен вроден дефект, може да бъде премахнат без това да навреди на майката... Разбира се, в повечето случаи децата се раждат нормални. Но е важно в хода на бременността майките да ходят регулярно на преглед, за да няма неприятни изненади. В голямата част от случаите са необходими само 2 по-детайлни и важни ехографски прегледа при специалист: първият е между 11-та и 13-та гестационна седмица, а вторият – около 20-та. Ако всичко е нормално, е достатъчно да Ви гледа личният ви акушер-гинеколог. Ако има съмнения, обаче, трябва да се обърнете за второ мнение към специалист и да Ви бъдат направени допълнителни изследвания."

Д-р Стратиева и д-р Чавеева наблегнаха и на етичната страна, при наличие на фетална малформация:

"Освен лекари, ние трябва да бъдем също и психолози, да имаме правилен подход. Важно е да си добър специалист, но трябва да бъдеш преди всичко човек... особено при сложните случаи. Първо лекарят трябва да е абсолютно сигурен в диагнозата, за да я съобщи на пациента –ако е необходимо правим допълнителни изследвания, консултираме се с други по-тесни специалисти... и чак когато сме наясно за диагнозата, тогава я съобщаваме на пациента като обясняваме подробно видяното и какви са възможните решения. Разбира се, ние консултираме пациента за начините, за да може да направи информиран избор как да постъпи. Но пациентът прави избора и ние следва да го подкрепим."

И накрая д-р Чавеева заключи:

"Феталната хирургия е тясна специалност от АГ, която подпомага определен тип диагнози при сложни случаи. Невинаги е необходимо да се прилага фетална хирургия – това се случва, когато имаме патология и малформации на плода. Но за нас е важно да имаме тази опция, когато се налага и че сме направили всичко възможно в името на майката и бебето. Това е една наистина изключителна възможност да спасим бебето или майката. Фактът, че в света тази специалност се развива от 1997-ма, е достатъчен за нас да я прилагаме и в България”.

Симпозиумът на Инфинита е кредитиран от Българския лекарски съюз за последващо медицинско обучение.Той се провежда със съдействието на всички национално-представени медицински организации в областта на сонографията и АГ – Българска асоциация по ултразвук в медицината, Българска асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията, Българско научно дружество на акушер-гинеколозите от доболничната помощ, Национален съюз на акушергинеколозите от доболничната помощ, Асоциация по майчино-фетална медицина.

Водещи

Най-четени