Нови абсурди с пръстовия отпечатък в болниците 15.11 | 15:26

Обмислят премахването на новата система за регистрация

От iNews.bg

Абсурдите в цялата ни държава изглежда няма шанс скоро да приключат, а доказателството е в непоследователността в политиката. Поредната недомислица е свързана с новата система за регистрация в болничните заведения – пръстовият идентификатор. Предстои да бъде обсъдена възможността за премахването на метода, определян от много хора като "едно пълно безумие".

Това призна депутатът от БСП д-р Емил Райнов след извънредното заседание на парламентарната Комисия по здравеопазване. На него бе приет на първо четене бюджетът на здравната каса за следващата година.

"Това е пълно безумие. Тази теза априори всеки е престъпник, затова дава пръстов отпечатък, се прехвърля на това, че всяка болница априори е бандит. Затова трябва да се спре изпълнението. Това е несериозно, но при всички случаи трябва да има контрол. В момента нежеланието за ефективен контрол се прикрива с други мерки, които всички ги отхвърлят", обясни Райнов.

Междувременно управителят на здравната каса д-р Глинка Комитов отбеляза, че ако в крайна сметка се вземе решение да се сложи край на новия начин за влизане в болница, това няма да върне на касата парите, похарчени за въвеждането на регистрационната система. Все пак ако бъдещият ресорен министър намери начин да прекрати действието на новата регистрационна система, то касата ще бъде длъжна да го изпълни.

Припомняме, че идентификаторът официално влезе в експлоатация от 1 ноември тази година. Беше направен опит това да се случи по-рано, но се оказа, че болниците не бяха набавили необходимия брой от машинките. Единичната цена на устройствата за пръстова идентификация, които болниците трябваше да закупят, е 286 лева. Стойността, която здравната каса трябваше да плати за цялата система, пък бе около 400 000 лева.

Водещи

Най-четени