Нови клетъчни проучвания разкриват тайните на болестите 17.01 | 17:34

Анализ на динамиката в клетките хвърля светлина върху редица смъртоносни заболявания

От Георги Георгиев

Напредъкът в анализа на ротационните движения на наночастиците в живите клетки може да хвърли светлина върху смъртоносни заболявания като болестта Алцхаймер, съобщава сайтът eurekalert.

Пробивът стана възможен след като учени от щатския университет в Айова изследвали успешно ротационното движение на биологичните наномашини в живите клетки посредством метода на контрастна микроскопия.

Отдавна е известно, че в човешкото тяло работят множество микроскопичнни "машинки" с молекулярни размери, които изпълняват най-разнообразни функции. И днес обаче учените притежават ограничени познания върху начините, по които работят тези частици в клетъчна среда, смятат авторите на изследването. Според тях именно зле функциониращите частици могат да доведат до появата на смъртоносни дегенеративни заболявания.

За да разберат как работят биологичните наномашини, учените наблюдавали различните типове движение, отговорни за тяхното функциониране. Оказало се, че едно от важните типове движения – т.нар. ротационното движение, е в голяма степен непознато поради ограниченията на съществуващата техника.

Благодарение на контрастната микроскопия учените успели да изследват този специфичен тип движения на нанообектите в живите клетките – процес, който досега не е бил наблюдаван.

Новият метод може да бъде използван в борбатата на Алцхаймер, тъй като може да разкрие как невроните биват засегнати от обграждащата ги среда среда, споделят учените.

Водещи

Най-четени