Нови стряскащи надписи ще има на цигарените кутии в ЕС 09.03 | 13:58

В някои държави освен надпис, ще има и снимки - на разяден бял дроб, например

От Деляна Петкова

"Тютюнопушенето убива". Този надпис отдавна стои на кутиите на цигарите и може би вече не стряска чак толкова много. Предупрежденията оказват влияние на пушачите, но за да са ефективни те трябва да бъдат сменяни, редовно, коментират в тази връзка от Европейската комисия.

По тази причина и в Брюксел са подготвили нови 14 надписа, които ще започнат да се отпечатват на кутиите, като целта е да се обърне внимание на рисковете за здравето, които крие пушенето на цигара.

Новите надписи са също стряскащи - "Тютюнопушенето предизвиква рак на гърлото", "Тютюнопушенето увеличава риска от ослепяване" или "Децата на пушачите могат да станат пушачи по-лесно". Те са били подбрани от 24 надписа след тестове във фокус групи с граждани от 27-те държави в общността, съобщи БНТ.

Някои от тях, като тези за намаляването на зрението или заболяванията на венците, са в резултат от нови проучвания за негативните ефекти, които оказват цигарите върху здравето на пушачите. В някои държави освен тези надписи ще могат да бъдат поставени и ужасяващи картини – на разяден бял дроб например.

Подобни кутии вече има в Белгия, Великобритания, Румъния, Франция или Латвия, но скоро се очаква да се появят на пазара и в други държави от общността.

Водещи

Най-четени