Новият коронавирус погуби досега 170 в Китай, стигна до Финландия 30.01 | 06:00

Общият брой на заболели е 7711, от тях 1731 са новите случаи в КНР

От iNews

Нови случаи на китайския коронавирус в Европа бяха обявени късно снощи.Те са във Финландия и Франция. До момента има 4 потвърдени случая на коронавирус във Франция, 4 - в Германия, и един случай във Финландия. Това съобщи еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду по време на дебат в Европейския парламент.

Във Финландия става дума за китайски пътник, пристигнал от Ухан. Той е поставен в изолация в болница в Лапландия, в северната част на страната. Още 15 души, за които се предполага, че са били в контакт с него, са под наблюдение.

Директорът на Програмата за извънредни здравни ситуации към Световната здравна организация Майкъл Райън призова целия свят да действа за справяне с новия коронавирус.

Заради заплахата от коронавируса, във вторник Европейската комисия активира механизма за гражданска защита.

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО)Тедрос Аданом Гебрейесус свика за четвъртък заседание на Комисията за извънредните ситуации, която трябва да реши какви мерки са необходими за ограничаване на заразата в глобален план: "Увеличаването на случаите на заболяването и свидетелствата за предаване на вируса от човек на човек извън Китай са дълбоко обезпокоителни. Въпреки че броят на заболелите извън Китай е сравнително малък, те крият потенциал от много по-широко разпространение."

УНИЦЕФ изпрати 6 тона помощи за Ухан, включително маски и защитни екипи за медицинския персонал, борещ се с епидемията.

През изминалото денонощие в Китай са регистрирани 1731 нови потвърдени случая на заболяването с новия тип коронавирус и още 38 смъртни случая, съобщи Държавният комитет на КНР по здравеопазването.

Така общия броят на жертвите в Китай вече е 170, а от декември миналата година досега в страната са регистрирани 7 711 души, заразени с новия коронавирус.

В китайските територии извън континенталната част са регистрирани 25 потвърдени случая на новия коронавирус: 10 в Хонконг, 7 в Макао и 8 в Тайван.

Напомняме, че здравните власти у  нас строго следят медицинското състояние на две българки, завърнали се от Китай и Тайланд.

Двете жени в момента са под медицинско наблюдение в инфекциозни структури. Тази мярка е с превантивен характер заради съобщени от лицата грипоподобни симптоми и необходимостта да бъдат направени съответните изследвания с цел категоричното отхвърляне носителството на коронавирус 2019-nCoV. Това стана ясно в сряда от думите на здравния министър Кирил Ананиев по време на брифинг в Министерството на здравеопазването. Той коментира още, че с негова заповед вече функционира оперативна работна група, в която са включени всички компетентни институции.

"Министерството на здравеопазването чрез регионалните здравни инспекции разпространи указания до всички лечебни заведения как да се реагира в случаи на съмнение за пациент с коронавирус. Създаден е механизъм на координация между лечебните заведения с инфекциозни структури и Инфекциозна болница – София", посочи здравният министър.

До седмица на Летище София, Терминал 1, както и на летищата във Варна и Бургас, ще бъдат монтирани нови термокамери, които вече са поръчани. За нуждите на медицинските специалисти вече е направена поръчка за допълнително специализирано медицинско облекло, ръкавици и маски.

"Изпълнявайки препоръките на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в Стокхолм, реагирахме по алгоритъм, когато идентифицираме човек, идващ от страна, в която е разпространен вирусът, или от такава, в която има регистрирани случаи, и имащ признаци на респираторно заболяване. Двата случая, за които говорим, не са с еднаква степен на риск – идващият от Китай е под специално наблюдение, като днес при лицето установихме наличие на метапневмовирус, което до голяма степен изключва възможността да се касае за новия коронавирус. При лицето, пристигнало от Тайланд, рискът е оценен като значително по-малък, тъй като в Тайланд са регистрирани единични случаи", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"И двете лица са в добро общо здравословно състояние, а установените контактни лица са поставени под медицинско наблюдение, каквито са действията по протокол”, обясни още той.

Превод и редакция: iNews

Водещи

Най-четени