Ново 20: Ваксинираните с Астра Зенека са направили най-добрия избор 24.06 | 11:47

Проучването на Оксфордския университет изследва способността на антителата в кръвта на хора, които са били ваксинирани с по две дози от посочените по-горе ваксини, да неутрализират силно заразните варианти Делта и Капа

От iNews.bg

Ваксините срещу Covid-19, произведени от AstraZeneka ("Астра Зенека") и Pfizer ("Пфайзер"), остават широко ефективни срещу вариантите Делта и Капа на вируса, причиняващ Covid-19, които варианти бяха идентифицирани за първи път в Индия. Това показват резултати от проучване, публикувано в научното списание Cell.

Проучването на Оксфордския университет изследва способността на антителата в кръвта на хора, които са били ваксинирани с по две дози от посочените по-горе ваксини, да неутрализират силно заразните варианти Делта и Капа.

"Няма доказателства, които да предполагат, че сегашното поколение ваксини не осигуряват защита срещу B.1.617.1 и B.1.617.2", посочва изданието, позовавайки се на кодовете на вариантите Делта и Капа.

Концентрацията на неутрализиращите антитела в кръвта обаче е донякъде намалена, което може да доведе до някои случаи на заразяване, предупреждават учените от Оксфорд.

През миналата седмица анализ на Английската агенция за обществено здраве (PHE) показа, че ваксините, произведени от "Пфайзер" и "Астра Зенека", предлагат висока защита от над 90% срещу хоспитализация от варианта на коронавируса Делта.

Вариантът Делта се превръща в глобално доминираща версия на коронавирусната инфекция, заяви в петък главният учен на Световната здравна организация (СЗО).

Изследователите от Оксфорд също така анализират в научното списание Cell и моделите на реинфекция при хора, които преди това са имали Covid-19. Рискът от реинфекция с варианта Делта изглежда доста висок при индивиди, заразени преди това с Beta или Gamma вариантите, възникнали съответно в Южна Африка и Бразилия.

Водещи

Най-четени