Ново лечение с радиовълни може да помогне на астматиците 10.06 | 11:50

Процедурата се нарича бронхиална термопластика и може да отвори дихателните пътища на болните

От Елена Кирилова

Ново лечение, използващо радиовълни, може да помогне на десетки хиляди души, които страдат от астма, съобщава Daily Mail.

То може да отвори дихателните пътища на болните, с което да им помогне да водят нормален живот.

Процедурата е извършена за пръв път в Англия миналата седмица. На нея се e подложила британка, страдаща от тежка форма на астма. В момента жената се възстановява у дома си.

Повтарящите се астматични пристъпи водят до сгъстяване на белодробната тъкан, но новото лечение е в състояние да се справи с това и да разтвори дихателните пътища, така че болните да дишат значително по-лесно.

Процедурата се нарича бронхиална термопластика и по време на провеждането ѝ пациентите са под упойка, но остават в съзнание.

За да бъде осъществено лечението, през носа на болния и надолу към дробовете се вкарва тръба. В нея има устройство, което произвежда радиовълни, които изгарят тъканта, блокираща дихателните пътища.

Операцията отнема около час и след месец, а след това след още два, трябва да бъде повторена, докато бъдат третирани всички възпаления.

Лекарите са избрали трима други пациенти, които ще бъдат оперирани и се надяват, че съвсем скоро новото лечение ще стане широко достъпно.

Водещи

Най-четени