Ноември ни носи "подарък" - идва грипната вълна 03.11 | 11:49

Когато хората се струпват на едно място има най-голям риск от заразяване, предупреждават специалистите

От Теодора Кокаланова

Настъпването на зимата е вече факт. За съжаление обаче студеното време ни носи "подарък" и започват да ни нападат вирусите. Експертите се обединяват около тезата, че е добре да се ваксинираме от опасните грипни заболявания, но са и категорични, че е необходимо да се храним здравословно, тъй като голяма част от продуктите могат да ни осигурят така необходимото спокойствие.  

Според хомеопата д-р Атанас Михайлов, привърженик на народната медицина, разковничето се скрие в прополиса. По думите му са полезни 10 капки, 2-3 пъти на ден, особено за децата. Чесънът пък служи за подсилване на имунната система. "Благодарение на него много хора са отървали кожата по време на холерната епидемия", уточни Михайлов. 

Друга ценна съставка против грипа е земната ябълка или както я наричат голия, пробиотик, който също е много ценен за организма и помага да бъде възстановена нормалната чревна флора и има отношение към имунитета. 

По думите на Михайлов пробиотиците съща са много важна част, тъй като консумирането им помага да се преборим с вредно влияние на антибиотиците в организма ни. Истински щит против грипа ни осигурява още райската ябълка. "Керотинът е много ценен в нейния състав, тя съдържа оптимални количества йод за щитовидната жлеза", допълни Михайлов.

Той е категоричен, че е добре да прибавяме така полезния джинджифил към чая си. "Морковът е богат източник на керотин, който укрепва имунитета", каза още Михайлов.  

Три грипни вируса ще ни атакуват през тази зима, но все са познати. Става въпрос за свински грип и щамовете Тексас и Масачузетс. Това обяви пред bTV началникът на Първо детско отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

Той разкри още, че всяка година има по нещо ново в грипа, който го прави по-различен. "Ваксините са добро нещо за предпазване от грип, но трябва да се знае, че всяка година има по нещо ново, което е извън общопознатите ваксини. Когато вълната дойде и хората започнат да се струпват на едно място, тогава има най-голям риск да се заразите", обясни още той.

Според Мангъров носенето на маска е добър начин да се предпазим от вируса. "Важно е да се знае, че маската трябва да се сменя на 30 минути", подчерта той. Според данните само 2% от българите се ваксинират срещу грип.  

Здравните служби у нас обмислят да предложат на работодатели и Министерство на здравеопазването да бъдат осигурявани безплатни ваксини за медицинските лица. Проучванията показват, че 1/4 от тях имат контакт с болни от грип. 

Водещи

Най-четени