Нощните смени увеличават риска от инфаркт и инсулт 28.07 | 09:13

Влошаването в здравето се дължи обикновено на липсата на сън и нередовното хранене

От Елена Кирилова

Работата на смени може драстично да увеличи риска от инфаркт и инсулт, предупреждават изследователи от Оксфорд.

Проучване, направено сред два млн. души показва, че при работещите на смени е почти с 25% по-вероятно да получат инфаркт или инсулт в сравнение с тези, които работят само през деня.

Рискът при нощните работници е много по-висок, разкрива Daily Mail. Причината за това е, че те водят много по-нездравословен начин на живот. Те по-често консумират нездравословна храна, спят лошо, не спортуват и всичко това води до проблеми със сърцето.

Отдавна е известно, че работата на смени може да доведе до нарушения в нормалното функциониране на тялото и да причини високо кръвно налягане, висок холестерол и диабет.

Екип от международни изследователи е анализирал резултатите от 34 подобни проучвания, за да провери дали работата на смени може да е свързана с по-сериозни сърдечно-съдови проблеми.

Всички хора, включени в изследванията работят нощем, имат нередовно и неопределени смени или смесени графици. За да може да бъде направено нужното сравнение, експертите са се допитали и до хора, които работят единствено през деня.  

От всичките 2 млн. анкетирани, 17 359 са имали някакъв вид сърдечни проблеми. 6598 са претърпели сърдечен удар, а 1854 исхемичен инсулт, причинен от липсата на кръв към мозъка.

Това показва, че работата на смени носи около 23% по-голям риск от сърдечен удар и 24% риск от коронарни проблеми.

Въпреки тези резултати, работата на смени не е свързана с повишена смъртност, но общите рискове за здравословното състояние остава.

Учените твърдят, че програмите за скрийнинг могат да помогнат за идентифициране и лечение на рискови фактори като високо кръвно налягане и висок холестерол.

Според по-стари изследвания съществува връзка между нощните смени и повишения риск от рак на гърдата при жените.

Водещи