Ню Йорк не иска младите да си купуват цигари 23.04 | 15:54

Управата на града предприе първата стъпка към забраната за продажба на цигари на лица под 21 години в опит да ограничи тютюнопушенето

От Кремена Бедерева

Ню Йорк предприе първата стъпка към забраната за продажба на цигари на лица под 21 години в опит да ограничи тютюнопушенето във възрастовата група, в която повечето пушачи придобиват вредния навик, предаде Reuters.

Внесеният от Общинския съвет и подкрепен от кмета Майкъл Блумбърг проектозакон ще направи Ню Йорк първия голям град или щат, увеличил възрастта за купуване на цигари до 21 години. Понастоящем цигари се продават на навършилите 18 години.

По данни на градските власти 80% от пушачите в Ню Йорк са започнали редовно да практикуват вредния порок преди навършването на 21 години. Повечето пушачи под 18-годишна възраст си набавят цигари от продавачи, които са само с няколко години по-големи от тях.

"Твърде много пушачи са се отдали на смъртоносния навик преди да навършат 21 години. Увеличавайки възрастта, на която нашите деца и младежи имат достъп до цигари, намаляваме вероятността те изобщо да започнат да пушат", казва говорителка на Общинския съвет.

Законопроектът за забрана на продажбата на цигари на лица под 21 години е поредният ход в започналата преди 10 години борба на Ню Йорк срещу тютюнопушенето, уточнява БТА. През 2003 г. влезe в сила забраната за пушене в баровете, ресторантите и офисите в града.

Тези мерки се отразиха благоприятно на общото здраве на населението. По данни, изнесени от кмета Майкъл Блумбърг, продължителността на живота на нюйоркчани вече е 80,9 години - с три години над средната норма за страната.

Водещи

Най-четени